אם תלמדו את הילדים שלכם על החשיבות של חיסכון בשלב מוקדם, תשימו אותם בנתיב הנכון לחיים בריאים יותר, מאושרים יותר, פחות לחוצים עבורם – וכתוצאה מכך עבורכם. הבעיה היא, שהסברים על כסף הם לא תמיד הנושא הכי מרגש, ורוב הילדים לא מעוניינים לשבת לשיעור בכלכלה.
למה זה חשוב?
לא מספיק שאתם עושים מאמצים לחסוך כסף לעתיד ילדיכם, באמצעות חיסכון לכל ילד ואמצעים אחרים. בנוסף לזה, אתם צריכים להכין אותם להתמודדות עם החלטות פיננסיות, שבפניהן הם יצטרכו לעמוד במהלך חייהם.
כדי שלא יפתחו הרגלים לא נכונים, ולא יקבלו החלטות לא טובות בהמשך, עליכם להקנות להם את הידע הדרוש כבר בגיל צעיר. כך, הם יוכלו לצלוח אתגרים נפוצים כאשר יתבגרו.
בתי הספר, אפילו התיכוניים, לא מסבירים לתלמידים מספיק על חיסכון, ולא מספקים להם כלים פרקטיים בנושאים פיננסיים. האחריות נופלת על ההורים, להכין את הילדים והנערים לחיים האמיתיים, שמחכים להם מעבר לפינה.
איך אפשר ללמד ילדים וילדות על חיסכון?
הוראת שיעורים פיננסיים יכולה להתחיל כבר בגיל הגן. למשל על ידי העמדת פנים: הקימו חנות מזויפת או מסעדה בבית, תנו לילדים סכום מסוים של כסף מזויף ותיצרו תרחישים, כמו לקנות חמישה פריטים בכסף שלך או לקנות שלוש ארוחות בפחות מ-20 ₪.
ברגע שילמדו איך פועלות עסקאות בסביבה בטוחה, הם יבינו אותן טוב יותר בעולם האמיתי.
אלה עוד כמה דרכים מהנות:
שחקו מונופול
משחקי קופסה יכולים להיות דרך מצוינת להציג מושגים פיננסיים, וללמד ילדים כיצד לאזן בין הוצאות וחיסכון בצורה מהנה ואינטראקטיבית. אם יראו כמה מזומנים יש להם, הילדים ילמדו איך לדמיין כסף.
תחפשו עוד דרכים להפוך את זה למשחק
ילדים נמשכים לעתים קרובות לתחרות, אז תהפכו משימה של חיסכון בכסף למשחק. אם אתם מעניקים להם דמי כיס, תאתגרו אותם לחסוך סכום ייעודי בכל חודש. אם הם עומדים ביעד, הם זוכים לבונוס. אפשר גם להוסיף תמריצים אחרים, כמו ללכת לסרט או לקנות זוג נעליים חדש – כל מה שגורם לילד או לילדה שלכם לרצות לנצח.
איך אפשר ללמד נערים ונערות על חיסכון?
בשלבים מאוחרים יותר, הילדים מתחילים לצבור סכומי כסף יותר משמעותיים משלהם, ושיעורי החיסכון צריכים לעלות מדרגה בהתאם.
תנו להם לבצע רכישות משלהם
אנחנו לא אומרים שאתם צריכים להעלים לחלוטין עין מהרכישות שילדיכם מבצעים, אבל כן ממליצים לכם להעניק להם חופש פעולה מסוים, אפילו אם זה אומר שיטעו לפעמים. תנו להם להבין לבד, כיצד זה מרגיש כאשר רוכשים מוצר יקר ובסוף לא משתמשים בו בכלל, או כאשר לא מבצעים מחקר שוק מספיק מקיף ומבצעים קנייה לא חכמה.
עם הזמן, תראו להם כיצד לחלק את כספם בין חיסכון, הוצאות חשובות ומותרות. על ידי הקניית הרגלים אלה בעודם צעירים, יהיה להם קל יותר להתמודד גם עם סכומי כסף גדולים יותר. תעזרו להם לקבוע יעדי חיסכון לטווח קצר ויעדים לטווח ארוך – כך הם ילמדו כיצד לחסוך בנפרד למשחק וידאו חדש לעומת פריט יקר יותר, כמו אופניים חדשים.
שתפו אותם בהחלטות הפיננסיות שלכם
אין ספק שצריכים להיות גבולות ברורים, שמחוץ להם נושאים שעליהם לא תדברו עם הילדים שלהם. עם זאת, בתוך הגבולות יש מרחב אדיר של נושאים, שאתם כן יכולים לחלוק עם נערים ונערות במידה מסוימת, אפילו בזמן אמת.
תסבירו להם על המשכנתא והמשמעות שלה, על חיסכון לפנסיה, על השקעות וכו'. ספקו להם דוגמאות מהחיים שלכם, שיסייעו להם להבין כיצד דברים עובדים ואיך עליהם לנהל את כספיהם בעתיד.
תסבירו להם איך עובד מס הכנסה, ואם אתם מרגישים עם זה בנוח, זה בסדר לספר להם כמה אתם מרוויחים. תסבירו שהם לא אמורים לדון על כך בגלוי, אבל חשוב שיראו מה קורה כשאתם עובדים קשה.
כאשר אתם מבצעים פעולות פיננסיות פשוטות באפליקציה של הבנק או חברת האשראי, תנו לילדים שלכם לראות מה אתם עושים. תענו על שאלותיהם ותסבירו את הסיבות מאחורי ההחלטות שלכם. תראו להם שהם יכולים לשאול כל שאלה פיננסית שהם רוצים, ואל תפחדו להודות בטעויות שלכם – זה יכול רק לעזור להם להימנע מלעשות את אותן השגיאות יום אחד.
